Wat is biotechnologie

Biotechnologie is kort gezegd Technologie gebaseerd op Biologie. Biotechnologie maakt gebruik van dieren, planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Dat gaat van het maken van kaas tot het kweken van bacteriën die vaccins produceren. Ook wetenschappelijke onderzoekers maken veel gebruik van biotechnologie.

  • ​​​​​​​De klassieke biotechnologie was vooral begaan met de traditionele technieken om dieren en planten te kweken, en het gebruik van bacteriën, gisten en schimmels voor de productie van brood, bier, wijn en kaas.
  • De moderne biotechnologie duwt deze technieken een eind verder: ze past de eigenschappen van bacteriën, planten en dieren aan door rechtstreeks in te grijpen op het DNA, de code van alle erfelijke informatie

Traditionele en moderne biotechnologieBiotechnologie omvat allerlei technieken, van traditioneel tot hypermodern. Een voorbeeld van traditionele biotechnologie is het maken van kaas. Dit gebeurt met de hulp van bacteriën en schimmels.

CargillPalmFruit-1024x682Onder moderne biotechnologietechnieken vallen bijvoorbeeld: genetische modificatie, stamceltechnieken, klonen en synthetische biologie. Een aantal moderne biotechnologietechnieken en -toepassingen staat hieronder beschreven. Biotechnologie in de industrie De industrie gebruikt biotechnologische processen voor bijvoorbeeld productie van chemicaliën of plastics. Of voor productie van brandstoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen. Bijvoorbeeld milieuvriendelijke brandstoffen als bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gemaakt van voedingsgewassen zoals suikerriet,graan, maïs- en suikerbieten en reststromen zoals stro en maïsloof. Het ontstaat door de vergisting van suikers of zetmeel. Hieruit winnen wij onze grondstoffen voor onze biologische reinigers.

 

 

Productie van biosurfactants

Veel micro-organismen (schimmels, bacteriën en gisten) maken biosurfactants aan. Biofuel-processing-1000x500De kleine organismen kunnen makkelijk worden ingezet voor de productie op industriële schaal. Ze worden in huizenhoge fermentoren gekweekt in een vloeistof die alle voedingselementen bevat die nodig zijn voor hun groei. Het is tijdens deze groei dat de micro-organismen biosurfactants produceren. Na een aantal dagen worden ze geïsoleerd en worden de overgebleven micro-organismen vernietigd. Belangrijk om te weten is dat wij geen gebruik maken van enzymen in onze reinigingsproducten, hierdoor zijn onze producten dan ook toepasbaar bij het reinigen van productieruimten en machines waar onder andere vlees -en vis wordt verwerkt. Als er gesproken wordt van een enzymatische reiniging, wordt bij onze producten de werking zoals van enzymen bedoeld, waarbij vervuiling in kleinere deeltjes worden afgebroken

 

blad